Logo_DiProjekt


Izbornik

Naslovnica

O nama i reference

Izrada web stranica

Izrada web shopova

Internet marketing

Optimizacija i održavanje web stranica

Grafički dizajn

Kontakt

Blog

Društvene mreže

5 najbolje i najlošije dizajniranih web stranica u 2021.

lis 15, 2021

Vaša web stranica je zaslužna za prvi dojam koji netko stekne o vašem poslovanju, pa ima smisla da želite web stranicu koja će se isticati nad konkurentskim tvrtkama. Web stranice koje su se našle na ovom popisu 5 najboljih i najgorih dizajna web stranica 2021. pokazuju zašto dobro planirani dizajn i čvrsta marketinška strategija čine veliku razliku. Ono što ćete ovdje vidjeti je da se, kada je u pitanju razvoj web stranice, doista grozna web stranica ističe jednako kao i iznimno dobro osmišljena.
Dobar i loš web dizajn

Razlika između dobrog i lošeg web dizajna

Glavna razlika između najboljeg dizajna web stranice i onog lošeg je u tome što, kada vas očarava vizualno zapanjujuća web stranica, želite iskoristiti izvrsno korisničko iskustvo koje vam ista pruža – želite pratiti priču. Na loše osmišljenim web mjestima vaša prva reakcija često je povratak na stranicu za pretraživanje u potrazi za boljom opcijom ili iskustvom.

Loš dizajn web stranice rijetko se radi namjerno. Češće se radi o lošem odabiru elemenata dizajna ili običnom neiskustvu. Povremeno je web mjesto žrtva lošeg ukusa ili humora koji ne “pali”. Naravno, to je jedan od primarnih razloga zašto je angažiranje profesionalne tvrtke toliko važno jer jednostavno nemate drugu priliku za ostaviti dobar prvi dojam.

5 najbolje dizajniranih stranica u 2021.

Počnimo s nekim doista maštovitim i inspirativnim dizajnom web stranica koji daju novo značenje pojmu “internetsko iskustvo”. Ove web stranice imaju nekoliko zajedničkih značajki dizajna:

• Vizualno su zapanjujuće
• Mobilno su prilagođene
• Pričaju priču
• Interaktivne su i žude za korisničkim angažmanom

1. Good Meat

Dolaskom na web mjesto zaintrigirani ste vizualnim sadržajima – elegantnim logotipom i jednostavnom slikom obroka od mesa i salate, i privlačnim gumbom “Otkrij više” koji vas poziva na akciju. Web stranica vodi vas na neočekivano i duboko uvjerljivo putovanje kroz priču i 3D vizuale.

Korištenjem animiranog pripovijedanja i živopisnih 3D vizualnih efekata, ova precizno izrađena web stranica stvara impresivno iskustvo koje je uvjerljivo i pamti se.

2. Patrappa the Trapper

Kao web stranica s prikazom djela talijanskog strip pisca, ova web stranica je rad genija. Sve je većinom crno – bijelo, pravi portfolio tretman, i to kakav. Glazba, značajka dan/noć koja mijenja izgled i dojam, te djelo koje održava ljude angažiranima, ovo čisto web mjesto nudi jednostavnu navigaciju kroz galerijski portfelj umjetnikovih stripova za odrasle i konceptualne umjetnosti. A sve je namješteno na techno beat koji podsjeća na šik iz 60 -ih. Jednom riječju: GENIJALNO!

3. The Neverlands

Mjesto za sve koji žele doživjeti Los Angeles kroz umjetnost iz ere prohibicije s daškom steampunka. Web stranica reflektira upravo ono što će posjetitelji doživjeti na jednoj od brojnih lokacija i događaja u organizaciji Neverlanda.

Stranica odiše kvalitetom izrade što se očituje u pojavi znatiželje momentalno nakon učitavanja iste. Ova web stranica isprepliće prilagođene animacije s efektima paralakse koje korisnika vode na čarobno putovanje ekscentričnim mjestima i neobičnim proizvodima, što ju čini jednom od najbolje dizajniranih web stranica 2021. godine.

4. The Mill

Vizualno zapanjujuća stranica razvijena za The Mill, kreativni produkcijski studio sa sjedištem u Londonu, New Yorku i LA -u, gdje slijećete na “impresivnu tapiseriju” koja prikazuje njihov rad na pokretnoj slici, vizualnim efektima i digitalnim projektima. Pokretni sadržaj može istraživati korisnik koji kontrolira koliko brzo skenirati, na što se usredotočiti i gdje istražiti na taktilni način. Jedinstveno, stranica nudi njihove pozive na akciju na svakoj stranici dostavljajući marketinšku poruku upravo u najbolje vrijeme.

5. Apple — AirPods Pro

Stvarajući interaktivno i sveobuhvatno digitalno putovanje, Appleova web stranica AirPods Pro slušalica koristi 3D grafiku i interaktivnost koja nadilazi skrolanje i klikanje. Ova tehnika nadilazi tipične nedostatke e-trgovine u prodaji proizvoda koji ne možete dotaknuti ili isprobati te stvara kreativno iskustvo otkrivanja koje pozitivno utječe na prodaju.

Nakon otvaranja web stranice, učitava se jasna, čista crna pozadina i slika AirPod-ova, ali nema naznaka što učiniti. Intuitivno se pomičete (kako je predviđeno) ulazeći u priču koja sadrži “wow” efekt koji naglašava tehnologiju i napredne značajke koje ovaj proizvod čine podjednako traženim od strane novih i redovnih korisnika.

5 najlošije dizajniranih web stranica u 2021.

Sada kada ste vidjeli neke od najboljih, evo pogledajmo neke stvarne istaknute primjere za načine kako NE dizajnirati svoju web stranicu!

1. ARNGREN

Ova web trgovina s norveškom tehnologijom i gadgetima doista zaslužuje biti na svakom popisu najgorih dizajna web stranica. Vizualno, potpuno je preplavljena proizvodima koji zauzimaju svaki centimetar zaslona. Nude “jedinstvenu” traku za bočno skrolanje koja se nikada ne smije koristiti zajedno s animiranim slikama koje okupiraju vaše oči i odvlače pažnju klijentima. Opcije navigacije posvuda su, osim toga web lokacija ne reagira niti je prilagođena mobilnim uređajima. I na kraju, ali svakako ne najmanje važno, Arngren ne koristi HTTPS sigurnosne protokole iako prodaju proizvode i rukuju podacima o plaćanju za korisnike. Jednom riječju: Užas!

2. Pacific Northwest X-Ray

Na ovoj web stranici shema boja, tipografija i izgled ravno su iz 90 -ih! Iako tvrde da su “Jednostavno najbolji!” pri vrhu stranice, teško je zamisliti bilo koju zdravstvenu organizaciju koja bi otvorila ovu web stranicu i dobrovoljno postala klijent i kupila nešto od istih (bave se prodajom proizvoda za rendgensko snimanje). Navigacija je sprijeda i u sredini, grupirana je i nema nikakvog logičkog toka. Boje i nedefiniranost dizajna otežavaju fokusiranje na važne “pozive na akciju”. Ova web stranica također ne koristi HTTPS ili bilo koje sučelje prilagođeno mobilnim uređajima. Ocjena od 1 do 10: Nula!

3. Mr Bottles

Na prvi pogled, ovo se stranica čini genijalnom i mogli biste se zapitati zašto je na popisu najgorih dizajna web stranica. Brzo se učitava, a odredišna je stranica zanimljiva s animacijom uleta retro boca. No, kad se pomaknete prema dolje, nema strukture korištenih informacija i slika, a sve to još u kombinaciji s različitim fontovima, tekstom u različitim bojama i crnom pozadinom. Bez sumnje užasno nepregledno i nečitljivo. Čudno s obzirom da je naglasak na prodaji stvarnih boca za razne vrste tekućina, potrebno je više klikova samo da biste vidjeli sliku same boce, koja je vrlo loše kvalitete. Ideja dizajna ima potencijala i šteta je da je uništena lošom izvedbom (najobičnija galerija slika s visokokvalitetnim fotografijama i kratkim opisima bi riješila problem). Ideja dobra, implementacija katastrofa!

4. Suzanne Collins

Gledajući ovu web stranicu, teško je vjerovati da ona pripada autorici serije knjiga Igre gladi, Suzanne Collins. Očekivali biste nešto zanimljivije i uzbudljivije, ali umjesto toga imamo blijedu stranicu s prilično “raštimanim” izgledom i bez pravog središnjeg fokusa – konfuzno i zbunjujuće. Klik na slike ne čini ništa čak ni u odjeljku radova kada vas trebaju uputiti na prodajno mjesto. Autor s više od 100 milijuna prodanih knjiga zaslužuje bolje.

5. 007.com

Ovo je zanimljiva stranica koja je već bila na popisima loših dizajna. Očigledno su vlasnici domene 007.com poslušali jer su nedavno izvršili redizajn koji je web stranicu učinio mnogo boljom. Međutim, i dalje se nalazi na popisu jer 007 zaslužuje nešto “shaken, not stirred”. Iako je izgled puno bolji korištenjem bijelog prostora i odvajanjem elemenata, na kraju ostaje previše bijelog prostora, a fontovi se nedosljedno koriste. Upotreba pločica kao elementa pomalo je zbunjujuća jer su veličina i položaj nedosljedni što umara oči i odvlači pažnju.

Odlike dobrog i lošeg web dizajna

Gledajući ove primjere dobrih i loših web stranica, možemo naučiti dosta stvari koje treba uključiti kako bi vaša web stranica završila na popisu dobro dizajniranih web mjesta:

• Stranice bi trebale biti čiste i dobro definirane da zadrže interes korisnika, umjesto da odvlače pažnju

• Intuitivna navigacija koju je lako pronaći važna je za korisničko iskustvo

• Prilagodba mobilnim uređajima je ključna u 2021. i u buduće jer tražilice fokus usmjeravaju na pametne telefone

• CTA-ovi ili pozivi na radnju trebali bi se lako prepoznati i uputiti korisnike na sljedeći korak kako bi vaša web stranica postala bolje prodajno mjesto vaših proizvoda ili usluga

• Čist, vizualno privlačan izgled i sučelje korisnicima je važan za odabir baš vas kao pružatelja usluge

• Fontove treba primjenjivati ​​dosljedno bez upotrebe više vrsta, veličina i boja

• Svaka web stranica treba imati svrhu i pričati priču; dizajn bi se trebao voditi tom svrhom i pričom

• Omogućite promišljen i zanimljiv sadržaj za dobro rangiranje u tražilicama

• Koristite odgovarajuće sigurnosne protokole kako biste osigurali financijske podatke korisnika

I na kraju:

Zaključak je da je vaša web stranica često prva kontaktna točka između vaše tvrtke i novih kupaca. Koju vrstu poruke im pokušavate poslati? Ovaj popis 5 najboljih i najgorih dizajna web stranica 2021. dobar je podsjetnik na stvari koje treba izbjegavati, osim ako ne volite niske konverzije i priliku da završite u ovakvom članku.

Ako vaše poduzeće traži usluge dizajna web stranica, obratite se nama u DiProjektu kako biste osigurali svojoj tvrtki digitalnu budućnost.